3% indexering alimentatie per 2021 - Venlex Advocaten Venlo | Strafrecht, huurrecht, civielrecht, schuldsanering
16422
post-template-default,single,single-post,postid-16422,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

3% indexering alimentatie per 2021

3% indexering alimentatie per 2021

De indexering

Met ingang van 1 januari van ieder jaar word de te betalen of te ontvangen alimentatie van rechtswege geïndexeerd. Dit betekent dat zonder dat er een rechter aan te pas komt, de alimentatie wordt verhoogd met een elk jaar in november vastgesteld percentage.

3,0 %

Het indexeringspercentage voor 2021 bedraagt 3,0%. Dat betekent dat de alimentatie die moet worden betaald of die wordt ontvangen, met 3.0 % wordt verhoogd. Ontvangt u alimentatie dan hoeft u hier niet om te vragen. Betaalt u alimentatie dan moet u er voor zorgen dat u met ingang van 1 januari 2021 3,0 % meer alimentatie overmaakt. Voor ieder Euro alimentatie is dat dus € 0,03 extra.

Partner- en kinderalimentatie

Dit  percentage van 2,5 % geldt zowel voor kinder- alsook voor partneralimentatie.

Voor kinderalimentatie kan de indexering niet worden uitgesloten. Bij partneralimentatie kan wel worden afgesproken dat geen indexering verschuldigd is. Dit moet echter wel expliciet schriftelijk gebeuren anders geldt de afspraak niet.

Wat als u de indexering niet betaalt c.q. ontvangt?

De indexering is wettelijk voorgeschreven. Dat betekent dat het niet nodig is dat de rechter de indexering in zijn of haar uitspraak heeft beschreven. Ook is het niet nodig dat u hierover expliciet afspraken heeft gemaakt. De indexering is men automatisch verschuldigd met ingang van 1 januari.

Als u als alimentatieplichtige de indexering niet betaalt, kan de achterstallige indexering nog tot 5 jaar na dato worden gevorderd. Zo nodig kan zonder tussenkomst van de rechter een deurwaarder of het Landelijk Bureau Onderhoudsbijdrage (LBIO) tot executie (bijvoorbeeld loonbeslag) overgaan.

Ontvangt u alimentatie en u krijgt met ingang van 1 januari niet automatisch de hogere alimentatie, stap dan niet direct naar een deurwaarder maar vraag eerst de persoon die de alimentatie moet betalen om de indexering alsnog te betalen. In veel gevallen is de alimentatieplichtige het gewoon vergeten.

Levert dit echter niets op, neem dan contact op met een deurwaarder, het LBIO of een advocaat.

Andere redenen voor wijziging van de alimentatie

Los van de automatische indexering, zijn er ook andere redenen om de alimentatie te laten wijzigen. Dit geldt zowel in situaties dat u alimentatie betaalt dan wel ontvangt. Het gaat om situaties waarbij u zelf om wijziging moet vragen.

Oorzaken voor het wijzigen van alimentatie kunnen zijn:

  • stijging of daling van inkomen;
  • ontslag;
  • arbeidsongeschiktheid;
  • een faillissement of toelating tot een schuldsaneringsregeling;
  • het verplaatsen van het hoofdverblijf van een kind naar een andere ouder;
  • het substantieel wijzigen van de omgangsregeling;
  • één van de kinderen waarvoor alimentatie wordt betaalt wordt ouder dan 21 of is afgestudeerd en gaat werken;
  • samenwoning met een nieuwe partner (alleen bij partneralimentatie);

Doet één van deze situaties zich bij u voor en wil u uw alimentatie opnieuw laten berekenen om na te gaan of u minder moet betalen of juist meer kan ontvangen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.