Gescheiden, en op vakantie met de kinderen. Vergeet de toestemming niet! - Venlex Advocaten Venlo | Strafrecht, huurrecht, civielrecht, schuldsanering
16413
post-template-default,single,single-post,postid-16413,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Gescheiden, en op vakantie met de kinderen. Vergeet de toestemming niet!

Gescheiden, en op vakantie met de kinderen. Vergeet de toestemming niet!

Nog even en dan is het weer zo ver, dan beginnen in Nederland de schoolvakanties. Voor veel mensen een reden om de koffers te pakken en een vakantiebestemming in het buitenland op te zoeken. Bent u echter gescheiden en wilt u met uw kinderen op vakantie naar het buitenland, denkt u er dan aan dat u niet alleen uw tandenborstel maar ook een toestemmingsverklaring van de andere ouder van de kinderen inpakt. Want gaat u zonder toestemming van de andere ouder van uw kinderen op vakantie naar het buitenland, dan kan dat tot problemen leiden.

Gezag, hoe zit het (ook al weer)?

Ouders die getrouwd zijn hebben automatisch het gezag over hun kinderen. Voor ouders die niet getrouwd zijn, bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk bij de rechtbank dit gezamenlijke gezag aan te vragen. Gebeurt dit niet, dan ligt het gezag in de regel bij de moeder van de kinderen.

Als iemand het gezag over zijn of haar kinderen heeft, betekent dit dat hij of zij (mede) de bevoegdheid heeft om beslissingen voor en over de kinderen te nemen. Hierbij kunt u denken aan een schoolkeuze, een medische behandeling maar bijvoorbeeld ook een verblijf in het buitenland.

Als ouders die het gezamenlijke gezag hebben uit elkaar gaan, dan blijven zij beiden het gezag behouden. Dit betekent dat ook dan gezamenlijk beslissingen over en voor de kinderen genomen moeten worden. Dit geldt dus ook voor de beslissing om samen met de kinderen, maar zonder de andere ouder op vakantie te gaan.

Waarom hebt u toestemming nodig.

De toestemming voor het verblijf van kinderen in het buitenland is nodig om gevallen van internationale kinderontvoering te voorkomen. Als u zonder toestemming van de andere ouder met de kinderen naar het buitenland gaat, kan dat namelijk onder omstandigheden gezien worden als kinderontvoering. Kinderontvoering kan leiden tot allerlei vervelende procedures en eventueel ook tot andere problemen als u terug komt naar Nederland. Om u hieraan niet schuldig te maken, moet u dus toestemming vragen.

Wat moet u doen?

Wanneer u binnen Nederland op vakantie gaat, heeft u formeel ook toestemming nodig van de andere ouder, maar dat zal in de regel niet snel tot problemen leiden. Ook bij een autovakantie binnen de EU (de Schengenregio) zal er niet snel worden gecontroleerd of u al dan niet toestemming heeft om met uw kind of kinderen naar het buitenland te gaan.

Gaat u echter op vliegvakantie dan is de kans groot dat door de douane wordt gecontroleerd of – als u alleen met kinderen reist – u wel de toestemming heeft van de andere ouder. Heeft u die niet of kunt u dat niet aantonen, dan leidt dit in het gunstigste geval tot een langere controle en een vertraging maar in het slechtste geval zal het leiden tot het missen van uw vlucht omdat u niet mag uitreizen.

U doet er dus goed aan als u – ook als u met de auto op vakantie gaat – schriftelijk toestemming vraagt aan de andere ouder met het gezag voor het verblijf met de kinderen in het buitenland. U kunt deze toestemming laten vastleggen door het invullen en ondertekenen van een toestemmingsverklaring. Dit formulier is via onderstaande link op te vragen. Natuurlijk kunt u ook zelf een schriftelijke verklaring opstellen en door de andere ouder laten ondertekenen.

Wat als u geen toestemming krijgt?

Als u geen toestemming krijgt voor de vakantie met de kinderen in het buitenland dan kunt u de rechtbank om vervangende toestemming vragen. Voor het indienen van een verzoek heeft u een advocaat nodig. U kunt dit verzoek dus niet zelf indienen. In beginsel moet het verzoek binnen 6 weken door de rechtbank worden behandeld. Ook is het mogelijk om een versnelde procedure te starten als er meer haast geboden is.

De rechtbank zal naar de standpunten van alle partijen luisteren en vervolgens een beslissing nemen die de rechter het meest in het belang van de kinderen acht. Deze schriftelijke beslissing – een beschikking of vonnis genoemd – waarin toestemming wordt verleend, geldt dan als toestemmingsverklaring.

Wanneer heeft u geen toestemming nodig?

Als u alleen het gezag heeft over uw kind of uw kinderen, bijvoorbeeld omdat u nooit getrouwd bent geweest met de andere ouder en nooit gezamenlijk gezag hebt aangevraagd of omdat de rechter aan u alleen het gezag heeft toegekend, dan heeft u geen toestemming nodig voor het verblijf in het buitenland. In dat geval is het echter wel raadzaam een document mee te nemen naar het vliegveld waaruit blijkt dat u alleen het gezag heeft. Dit voorkomt onnodig lange controles of het missen van uw vlucht.

Heeft u nog vragen?

Heeft u hulp nodig bij het vragen van vervangende toestemming of heeft u nog andere vragen over het gezag of het verblijf met uw kinderen in het buitenland, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Alvast een prettige vakantie gewenst!

 

 

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland