Korter partneralimentatie met ingang van 1 januari 2020 - Venlex Advocaten Venlo | Strafrecht, huurrecht, civielrecht, schuldsanering
16406
post-template-default,single,single-post,postid-16406,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Korter partneralimentatie met ingang van 1 januari 2020

Korter partneralimentatie met ingang van 1 januari 2020

Op 21 mei 2019 heeft de eerste kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de duur van partneralimentatie vanaf 2020 te verkorten. Wat houdt deze nieuw wet in en wat verandert er voor mensen die te maken hebben of krijgen met partneralimentatie?

Hoe is het nu geregeld?

Op dit moment is in de wet geregeld dat de maximale duur voor het betalen van partneralimentatie 12 jaar is. Voor huwelijken zonder kinderen die korter hebben geduurd dan 5 jaar, is de termijn nu al verkort tot maximaal de duur van het huwelijk. Bent u dus 3 jaar getrouwd, en gaat u scheiden en hebt u geen kinderen samen, dan eindigt de verplichting tot het betalen van alimentatie na 3 jaar nadat de scheiding definitief is geworden (dat wil zeggen is ingeschreven bij de gemeente).

Bent u 6 jaar getrouwd dan is de duur van de alimentatie 12 jaar ongeacht of er kinderen zijn geboren.

In uitzonderlijke gevallen kan de rechtbank worden gevraagd om de duur van de alimentatie te verlengen of te bekorten, maar dat gebeurt slechts in uitzonderlijke situaties.

Partijen kunnen wel afspreken dat de termijn wordt bekort. Dat moet dan wel schriftelijk worden vastgelegd in bijvoorbeeld een convenant.

Wat gaat er veranderen?

Als gevolg van de het aangenomen wetsvoorstel verandert de standaardregeling zoals die hiervoor is weergegeven. In het geval van een scheiding wordt de duur van de alimentatie verkort tot maximaal de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Met andere woorden, als twee mensen 6 jaar getrouwd zijn, dient er slechts nog maximaal 3 jaar alimentatie te worden betaald.

Indien mensen 12 jaar getrouwd zijn bedraagt de maximale alimentatieduur nog 5 jaar.

Bij huwelijken die 10 jaar of meer hebben geduurd, is dus de maximale alimentatietermijn bereikt.

Wat zijn de uitzonderingen op de hoofdregel?

Er zijn wel twee belangrijke uitzonderingen. Die uitzonderingen zijn:

  • Voor huwelijken die langer dan 15 jaar hebben geduurd en waarbij de leeftijd van de alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaar lager is dan de AOW leeftijd duurt de alimentatie maximaal 10 jaar (deze regeling vervalt op termijn);
  • Voor huwelijken waarin kinderen zijn geboren duurt de partneralimentatie voort totdat het jongste kind 12 jaar is geworden. Is het jongste kind op het moment van de scheiding bijvoorbeeld 3 jaar oud, dan duurt de partneralimentatie voort tot het kind 12 jaar is (dus nog 9 jaar) ondanks het feit dat het huwelijk korter dan 10 jaar heeft geduurd.

De rechter blijft de mogelijkheid houden om in bijzondere omstandigheden van de wettelijke alimentatieduur af te wijken. Ook kunnen mensen bij een scheiding afwijkende afspraken maken en deze schriftelijk vastleggen. Die mogelijkheid blijft dus bestaan.

Wanneer gaat de wijziging in?

De nieuwe wettelijke regeling gaat in per 1 januari 2020 en geldt voor alle huwelijken die na die datum worden ontbonden. Let daar dus op als u gaat scheiden. Het kan dus uitmaken wanneer u het verzoek indient.

Wat verandert er voor mensen die nu al alimentatie ontvangen of moeten betalen?

Voor mensen die vóór 1 januari 2020 gescheiden zijn c.q. gaan scheiden verandert er niets. Daarvoor blijft de oude regeling gelden. Ook voor mensen die afwijkende afspraken hebben gemaakt blijft alles bij het oude.