Psychiatrisch patiëntenrecht - Venlex Advocaten Venlo | Strafrecht, huurrecht, civielrecht, schuldsanering
15842
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15842,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Psychiatrisch patiëntenrecht

  • gedwongen opname
  • rechterlijke machtiging
  • inbewaringstelling

 

De wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (Wet BOPZ) regelt de gedwongen opname van personen in een psychiatrisch ziekenhuis. Op grond van de wet BOPZ kunnen patiënten tegen hun wil gedwongen worden opgenomen. Door een dergelijke maatregel worden vaak kwetsbare patiënten in verregaande mate van hun vrijheid beroofd. Mensen die gedwongen worden opgenomen kunnen vanwege hun geestesstoornis vaak niet voor hun eigen belangen opkomen. Het is daarom van wezenlijk belang dat deze groep van adequate rechtsbijstand wordt voorzien. De BOPZ-advocaat houdt toezicht op de regels, probeert een opname te voorkomen of bepleit het ontslag van de patiënt.

Een opname op grond van de BOPZ kan door middel van verschillende procedures. Op het moment dat mensen gedwongen zijn opgenomen, is een behandelplan verplicht. Tijdens de opname kan de psychiater besluiten maatregelen of dwangmedicatie toe te passen om gevaar af te wenden. Deze besluiten zijn onderworpen aan strenge regelgeving.

Onze specialist op het gebied van het psychiatrisch patiËntenrecht is:

SA
Mw. Mr. S.H.J. van der Linden

Lid Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA)

Lid van de vereniging voor Familie- en Jeugdrecht (FJR)

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?