Huurrecht - Venlex Advocaten Venlo | Strafrecht, huurrecht, civielrecht, schuldsanering
15829
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15829,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Huurrecht

  • huurachterstand en opzegging
  • gebreken
  • huur van bedrijfsruimte

 

Het huurrecht is een verzamelterm voor alle regels op het gebied van huur. Bent u een huurder of een verhuurder, dan heeft u te maken met het huurrecht.

 

Binnen het huurrecht gelden verschillende huurregimes:

 

  • Huur van woonruimte;
  • Huur van bedrijfsruimte (artikel 7:290 BW);
  • Huur van overige bedrijfsruimte (artikel 7:230a BW).

 

Een huurovereenkomst van woonruimte kan op verschillende manieren eindigen: van rechtswege, door opzegging, ontbinding of met wederzijds goedvinden. Een huurder geniet huurbescherming. Bij de beëindiging van de huur van woonruimte gelden strenge regels. Relevant is onder meer de ingangsdatum van de huurovereenkomst en om welke reden de huurovereenkomst wordt beëindigd. Wilt u de huur van woonruimte beëindigen of bent u het niet eens met een beëindiging door de verhuurder, laat u zich dan goed adviseren door onze huurrecht specialiste.

Andere onderwerpen die vaak aan de orde komen bij de huur van woonruimte zijn verzoeken tot medehuur of woningruil, gebreken, onderhoud, onderhuur, etc.

Onder bedrijfsruimte (7:290 BW) vallen bijvoorbeeld winkels en Horeca. Partijen kunnen bij de huur of verhuur van een dergelijke bedrijfsruimte slechts in beperkte mate afwijken van de wettelijke regels. Zo gelden er regels voor huurpijsaanpassing en verzoeken tot indeplaatsstelling. Een huurovereenkomst voor een middenstandsbedrijfsruimte wordt vrijwel altijd aangegaan voor een periode van tweemaal 5 jaar. De verhuurder kan de huurovereenkomst niet tussentijds opzeggen, enkel tegen het einde van de eerste termijn of tegen het einde van de verlenging.

 

Onder overige bedrijfsruimte (7:230a BW) valt de huur van bijvoorbeeld een kantoorruimte of een garagebox. Er is in dit geval sprake van een minder streng huurregime. Beëindiging is eenvoudiger en kan door opzegging. Een huurder geniet wel ontruimingsbescherming. Binnen twee maanden na de datum waartegen de ontruiming is aangezegd, kan de huurder bij de rechter een verzoekschrift indienen tegen de ontruiming. De rechter kan bepalen dat een huurder nog hoogstens drie maal één jaar het gehuurde kan gebruiken.

Onze specialist op het huurrecht is:

SA
Mw. Mr. S.H.J. van der Linden

Lid Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA)

Lid van de vereniging voor Familie- en Jeugdrecht (FJR)

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?